Max Pinckers & Sam Weerdmeester (BE/NL)


Max Pinckers (België, 1988) groeide op in Indonesia, India, Australia en Singapore. In 2008 kwam hij in zijn geboorteland documentaire fotografie studeren aan het KASK in Gent, waar hij momenteel zijn doctoraatsonderzoek doet. Sinds 2011 maakte hij verschillende documentaire reeksen die steevast hun uiteindelijke voorstelling vinden in een zorgvuldig vormgegeven boek dat tekst, foto’s en gevonden documenten groepeert. In zijn werk spit hij telkens een uitgesproken idee uit, zoals de positie van de fotograaf in een documentair verhaal (Lotus, 2011), hoe fictie realiteit beïnvloedt (The Fourth Wall, 2012) en de opbouw van een visueel narratief (Will They Sing Like Raindrops or Leave Me Thirsty, 2014).

Omdat Pinckers niet gelooft in de mogelijkheid objectief of neutraal te zijn, gaat hij voor een manifest subjectieve aanpak die hij visualiseert door uitgesproken gebruik van theatraal licht, podium settings en extra’s. Uitgebreide research en nauwgezette technische voorbereiding combineert hij met improvisatie ter plekke om levendige, onverwachte, kritische, en tegelijk poëtische en documentaire beelden te krijgen.
www.maxpinckers.be

Sam Weerdmeester (Nederland, 1984) heeft gestudeerd aan de kunstacademies van respectievelijk Groningen en Gent. Begonnen als schilder is hij zich doorheen het verloop van beide studies, meer en meer gaan toeleggen op fotografie. Meestal monden de werken uit in fotoboeken, maar soms ook in een ruimtelijke presentatie. Weerdmeester gelooft niet in de waarachtigheid van fotografie of de idealistische slagkracht die het medium vaak wordt toegedicht. Om hier uiting aan te geven gebruikt hij basale onderwerpen, vastgelegd met een specifieke gevoeligheid ten op zichte van het banale. Zijn werk wordt meestal gebaseerd op ideeën, of logica die los van de directe interactie met het onderwerp bestaat.
www.samweerdmeester.nl

Foto: Controversy fotomuur, Espejo, Spanje